preloader

Ima u Novom Sadu jedan semafor za koga ću eufemistički reći da mi nije omiljen. Razlog za to je što smatram nepravdom da zeleno za pešake traje 12, a za automobile 75 sekundi. A pošto gotovo nikad ne prelazim na crveno, imam osećaj da sam pola života proveo kao Vladimir i Estragon pored nekog drveta. A onda, isprazni osećaj bačenog vremena evoluirao je u erudistički refleks, i tako sada čekajući na semaforu smišljam kratka ili ili pitanja koja su u većini slučajeva i neke moje fiktivne dileme. Da li bih više voleo da mogu da čitam tuđe misli ili da vidim u budućnost. I tako sam pobedio semafor i taj odvratni osećaj.

I sad koga briga šta ja mislim o tamo nekom semaforu, ali eto u njemu vidim simboliku ovog policijskog časa, ne znam više kojeg po redu. Policijskog časa koji je probudio u meni isti onaj tišteći osećaj nemoći, jer eto toliko toga sad ne mogu da uradim, a baš sam imao želju. A onda razmišljam, možda sam zapravo čekajući na tom semaforu naučio jednu životnu lekciju, koliko je bitno da ipak nađem način da iskoristim vreme koje mi je dato.

Ovo je tekst o nekoliko korisnih stvari koje možete da radite dok čekate da se uključi neko drugo zeleno svetlo, zeleno svetlo koje će značiti povratak u normalan život.

Ako ste upravo pali sa Marsa i ne znate da svetom hara pandemija izazvana virusom SARS Cov2 predlažem da krenete od twitter-a i pinovanog thread-a BBC NEWS na srpskom gde u formatu jedan tvit – jedna činjenica imate odličnu priliku da se vratite u tokove sveta.

Nakon što se rešili ovaj prvi pod a) zadatak vreme je za upgrade u vidu sajta američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti – Centers for Disease Control and Prevention gde u sekciji Coronavirus (COVID-19) imate najnovije podatke kao i posebno zanimljivu FAQ sekciju. Na sajtu je moguće pronaći i najnovije smernice za bezbedan rad farmaceuta u apoteci tokom pandemije.

Sad kad ste dobro potkovani naukom i evidence based medicinom vreme je za diseminaciju naučenog. Moj predlog je da u stilu Majka Tajsona udarate činjenicama sve dok ne nokautirate svakog ko tvrdi da je corona virus proširen uz pomoć 5G mreže, da se leči ispijanjem varikine i ozonizacijom krvi, da Bil Gates koristi virus da nas čipuje i ostale gluposti sa kojima se susrećemo ovih dana. Ipak, masterclass nokaut ostavite za anticivilizacijskog protivnika obučenog u dres antivakcinaškog pokreta. Nakon nokauta, džentlemenski mu dajte 10 sekundi, pa uputite da na google potraži 8 priča iz serijala „Vaccination – Lessons from history“. Mi prenosimo samo jednu od njih, vezanu za tuberkulozu.

Ukoliko ipak poželite da izađete iz cipela medicine i potražite odgovor na pitanje kako bi mogao da izgleda svet jednom kada sve ovo prođe preporučujem sjajan tekst objavljen u čuvenom Financial Times-u. Moguće najbolji tekst koji sam pročitao ovih 40 i kusur dana.
Link ka tekstu:
https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75?segmentid=acee4131-99c2-09d3-a635-873e61754ec6

Ako vam posle svega priča o corona virusu ide na živce kao Ostojić Aranđelu Goluboviću, a hoćete da povećate svoje šanse da položite farmakoterapiju, Nikola nam otkriva https://www.statpearls.com sajt. Nakon besplatne registracije, u opciju search ukucajte bilo koji pojam iz sveta medicine i zaigrajte MCQ kviz na kraju kog ćete dobiti objašnjenje za svaki odgovor kao i procenat tačnih odgovora.

PS. Nikola nam je otkrio da ponekad inspiraciju za svoje testove dobija upravo rešavajući kvizove, ali psss nemojte mu reći da smo vam otkrili ovu tajnu. Studenti 1 Nikola 0. 

I na kraju dana, kada dođe vreme za odmor i relaksaciju predlažem da redovno pratite sajt Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde tokom vanrednog stanja možete uloviti snimke predstava sa JDP repertoara. Zapravo samo onaj ko je gledao Nebojšu Glogovca u predstavi Hadersfild može da razume kolika je glumačka veličina bio.

Na pitanje koju domaću seriju biste preporučili da pogledamo tokom karantina, mi bez razmišljanja odgovaramo Besa. Budite spremni na onaj osećaj razočarenja kad se završi sezona, a druga ko zna kad će.

Dragi naši, u nadi da smo vam otvorili neka nova vrata iz sveta karantina, do sledećeg pisanja veliki pozdrav i #ostanitekodkuce