preloader

Zima- godišnje doba koje nam kuca pred vratima, sva ta čarolija koja dolazi sa njom, šarene lampice, ukrašene jelke, radost I smeh , pahulje , pokloni I dragoceno vreme provedeno sa bližnjima nosi posebnu magiju. Međutim, tokom predstojećih hladnih, zimskih dana jako je važno da veliki akcenat stavimo I na negu kože koja nas štiti I čuva od uticaja spoljašnje sredine . Različite vremenske prilike koje se smenjuju iz sata u sat i dana u dan, utiču mnogo na našu kožu tj. na delove tela koji su izloženi kako niskim temperaturama tako I vetru, kiši, snegu, promenama vlažnosti vazduha I koje mogu da dovedu do pojave alergija ali I do dehidrirane kože I narušene kožne barijere

Da se podsetimo, imunski sistem predstavlja skup ćelija,tkiva I molekula koji učestvuju u odbrani organizma na pojavu infekcije, a sama reakcija tih ćelija I molekula na mikroorganizme koji su uzrorčnici infekcije jeste imunski odgovor. Najbitnija funkcija imunskog sistema ogleda se u tome da spreči pojavu nove infekcije I iskoreni već uspostavljene. Reakcije rane preosteljiosti tj. tip I tzv. Alergija izazvana je stvaranjem IgE antitela protiv antigena spoljašne sredine, zatim senzibilizacijom mastocita spomenutim antitelima I degranulacijom mastocita nakon narednog susreta sa alergenom.

Alergija na hladnoću prisutna je kod malog procenta stanovništa I smatra se da se već prvi simptomi javljaju u mlađem dobu. Uzroci koji mogu da budu okidač nastanka jesu hladna voda, kiša, vetar, sneg,led, a sama pojava alergije može se desiti kroz par minuta I to odmah nakon kontakta sa mogućim uzročnikom alergije odnosno sa niskom temperaturom.

Delovi tela koji su uglavnom I najčešće pogođeni alergijom jesu, lice i ruke , a simptomi kojima se manifestuje su: crvenilo, osip, svrab i otok ruku prilikom držanja hladnog predmeta npr.grudve snega.. Predlaže se da osobe koje znaju da pate od alergije na hladnoću izbegavaju izlaganje hladnoći kada god je to moguće i da se ukoliko su bili napolje što pre utople.

Što se tiče pravilne I adekvatne nege odnosno da bi nam koža ostala zdrava, sjajna I blistava, a kako bismo izbegli pojavu iritacija, crvenila, osipa i perutanja obzirom da je vazduh tokom zime izuzetno suv I da u velikoj meri ima uticaj, jako je bitno da u tom periodu koža ostane hidrirana, meka I glatka , a to ćemo postići upotrebom odgovarajućih kozmetičkih preparata.

Jako je važno da delovi tela koji su najviše izloženi, npr.ruke, što češće budu negovane kremama kako bismo zadržali vlažnost I sprečili pucanje I suvoću kože. Takođe bitno je da se losioni I kreme koje koristimo tokom letnjih dana sada zamene sa preparatima bogatijeg sastava tzv. ,,rich cream’’ ,odnosno sa kremama koje su bogate supstancama koje će na koži ostaviti sloj I stvoriti ,,okluziju’’ odnosno film preparata koji će sprečiti odavanje vode sa površine I samim tim povećati vlažnost kože.
Kada je u pitanju lice, pre svega osnovna tri koraka kako bismo održali kožu zdravom jesu: čišćenje lica adekvatnim umivalicama, upotreba tonika I na kraju nega tj. hidratacija sa kozmetikom koja je predviđena za određeni tip kože.

Supstance poput Hijaluronske kiseline koja vlaži kožu I jača barijeru kože, zatim Provitamin B3 tj.Niacinamid koji smanjuje upale I crvenilo I vraća koži blistavost, Deksapantenol koji je prisutan da neguje, poboljša elastičnost I daje gibpkost koži, Urea kao NMF ( Natural Moisturing factor tj.prirodni vlažeći factor), vitamin E koji deluje regenerativno, pokazuje antiage efekat i utiče na slobodne radikale, vitamin C za svež izgled, Aloe vera da poboljša hidrataciju, aminokiseline I mnogobrojna biljna ulja bogata omega 3 I omega 6 masnim kiselinama potrebno je da se nađu u kremama za negu kože tokom zimskih dana u zavisnosti od tipa I potrebe kože ali da spomenemo da je i SPF ( minimalno SPF 25) obavezan I tokom zime obzirom da su sunčevi zraci prisutni tokom cele godine I da je vrlo moguće da koža izgori I tokom zime jer tada dolazi do refleksije UV zraka od glatkih površina kao što su sneg,led ili voda. Takođe da ne zaboravimo i na usne, balzami sa biljnim uljima, suptancama koje će povećati hidrataciju I zaštitnim SPF-om osnovna su dnevna nega tokom zimskih dana .