preloader

Stiže lepo vreme, duži dani sa puno sunca. Počinje doba velikih i važnih događaja, kao što su maturske proslave, svadbe, provod na otvorenom… Uz letnju garderobu, pristaje i taman ten. Mnogi još uvek ne mogu da zamisle kratke rukave i mini suknje na potpuno neosunčanoj, prirodno beloj koži. Zato je još uvek, „spasonosno“ rešenje – solarijum!

Solarijum je aparat koji emituje UV zračenje i već decenijama se u dermatologiji koristi za lečenje nekih kožnih bolesti (npr. psorijaza). Međutim, kada je 70-ih godina XX veka otkriveno oštećenje ozonskog omotača i postojanje tzv. „ozonske rupe“ iznad Australije, neko se dosetio da ovaj aparat „dotera“ i ponudi kao mnogo bezbednije sredstvo za sunčanje od onog pravog, u prirodi. Tako je krenuo trijumfalni pohod ovih aparata na zemlje naseljene belom populacijom, koja je, ponesena modom preplanulog tena, prihvatala sve što bi kožu moglo učiniti tamnijom nego što jeste.

Kako je prvobitni aparat – solarijum, emitovao samo UVA zračenje, imao je veliku prednost, jer ne izaziva pojavu opekotina, ali izaziva tamnjenje već postojećeg, bezbojnog pigmenta prisutnog u površinskim slojevima kože. Upravo to je bio i njegov veliki nedostatak – osobe najsvetlije kože (fototipovi I i II – Skandinavci, Englezi, Irci, Rusi, Nemci …) nisu mogle da potamne, jer UVA zračenje ne dovodi do stvaranja novih količina pigmenta, koje bi toj prirodno veoma svetloj (i vrlo osetljivoj) koži dale značajnije taman ten. Tako je, bez obzira na dužinu i broj izlaganja zračenju u solarijumu, rezultat za mnoge bio razočaravajući, a koža postajala jedva nešto tamnija.

Sledeća faza u razvoju ovih aparata je dodatak UVB-lampi, koje su uz postojeće UVA zračenje, obezbeđivale zračenje vrlo slično prirodnom (UVA + UVB), ali mnogo, mnogo jače: zavisno od tipa solarijuma, intenzitet zračenja se kretao od 80-500W/m2. Zato su seanse u ovom tipu solarijuma, tzv. turbosolarijuma, skraćene sa 30 na 10-ak minuta, a efekat je bio izuzetno dobar: koža je postojala mnogo tamnija nego što može da se dobije sunčanjem u prirodi. Uzrok tome je UVB zračenje koje podstiče stvaranje novih količina pigmenta, a one daju novu, značajno tamniju boju tena. Naravno, UVB zračenje ima sposobnost stvaranja opekotina (1000 puta više nego UVA zračenje), što su mnogi korisnici turbosolarijuma i osetili „na svojoj koži“, ali su bili spremni da ovu malu neprijatnost zanemare, znajući da će postići očekivan rezultat – preplanuli ten.

Ubrzo se pokazalo da pojava opekotina u solarijumu nije najveći problem. Naučna istraživanja su dokazala da izlaganje kože delovanju UVA i UVB zračenja u solarijumu, izaziva brojne, izuzetno ozbiljne posledice ne samo na lepotu i mladalački izgled kože, već i na zdravlje uopšte. Pored ubrzanog starenja i prevremene pojave bora, pega i fleka na koži, UV zračenje izaziva i pojavu fotodermatoza, fotosenzibilizacija, pad imuniteta, ali i razvoj raka kože, kako ne-melanomskih oblika, tako i melanoma, jednog od najagresivnijih i najprogresivnijih oblika malignih bolesti uopšte. Kod osoba koje koriste lekove ili u solarijum idu sa parfemom ili mlekom na telu, postoji veliki rizik od razvoja fotosenzibilizacije, a ako higijena nije besprekorna, zbog slabljenja imuniteta pod dejstvom zračenja, povećan je i rizik od infekcija. Ne treba zaboraviti i oštećenje vida, kod ⅓ slučajeva katarakte, UV zračenje se smatra uzročnikom oboljenja, a jedini je uzrok tzv. staračke makularne degeneracije oka, koja je glavni uzrok slepila kod osoba starijih od 55 godina u svetu.

Neminovno se nameće zaključak da treba ograničiti izlaganje suncu i zračenju u solarijumu i koristiti maksimalne mere zaštite. Ipak, mnogo je jači uticaj modnog trenda preplanule kože i okruženja, uzora u vidu javnih ličnosti i medijskih zvezda, potrebe da se bude „in“. Ovaj uticaj je posebno izražen među mlađom generacijom, koja je zato i najveći korisnik solarijuma – istraživanja su pokazala da uglavnom devojke, uzrasta od 16-29 godina, širom sveta, predstavljaju glavne poklonike sunčanja u solarijumu! Kako UV zračenje ima kumulativni efekat, upravo je u ovom uzrastu izlaganje u solarijumu najopasnije, jer značajno povećava rizik za razvoj raka kože kasnije tokom života! Među starijim osobama ženskog pola, naročito na severu Evrope, solarijum je godinama bio rešenje za prevenciju osteoporoze, zbog sinteze vitamina D pod dejstvom UVB zračenja. Međutim, jedno istraživanje koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je pokazalo da se na taj način, u smislu prevencije, nisu postigli očekivani rezultati (starija koža ima slabiju sposobnost sinteze vitamina D), ali su osobe na ovom „tretmanu“ mnogo češće obolevale od raka kože!

Istraživanja su pokazala da:

  • rizik od upotrebe solarijuma raste kod češćih odlazaka, dužih i brojnijih seansi i dužeg perioda korišćenja solarijuma: 50 sati, 100 seansi i 10 i više godina upotrebe solarijuma stvara 3 puta veći rizik za razvoj melanoma!
  • upotreba solarijuma povezana je sa pojavljivanjem melanoma u ranijem uzrastu: kod 76% korisnika solarijuma kod kojih je dijagnostikovan melanom između 18-29 godine, solarijum se smatra glavnim uzokom melanoma!
  • prvo izlaganje zračenju u solarijumu pre 35. Godine života, povećava rizik od pojave melanoma kasnije za 75%!

Zbog svega ovoga, još 2005. godine WHO je pokrenula aktivnost da se kontroliše i detaljnije uredi upotreba solarijuma širom sveta, a jedan od glavnih zadataka je bio da se zabrani korišćenje solarijuma za osobe mlađe od 18 godina. Takođe, zbog sve većeg broja salona u kojima su se pružale usluge korišćenja solarijuma, bez odgovarajuće obuke osoblja za rad, kontrole intenziteta i tipa zračeja, vremena izlaganja i korišćenja zaštitnih mera, pokrenuta je inicijativa i da se zabrani rad nestručnih osoba sa solarijumom. Navedene su i određene kategorije ljudi, koje su posebno ugroženje izlaganjem zračenju u solarijumu:

  • Osobe sa fototipom kože I ili II,
  • Deca – svi mlađi od 18 godina,
  • Osobe sa puno mladeža,
  • Osobe sklone pojavi fleka i pega,
  • Osobe koje su u detinjstvu često imale opekotine od sunca,
  • Osobe sa pre-malignim i malignim lezijama,
  • Osobe sa kožom oštećenom od sunca – fotoostarela koža,
  • Osobe koje u solarijum ulaze sa šminkom i/ili nekim drugim kozmetičkim preparatima na koži – parfemi, mleka za telo…
  • Osobe koje koriste određene lekove, zbog rizika od fotosenzibilizacije.

Zračenje u solarijumu je 2009. godine proglašeno “kancerogenim za ljude”, što je u mnogim zemljama sveta izazvalo radikalnu promenu propisa vezanih za rad salona i upotrebu solarijuma – Brazil, 36 država SAD-a, Francuska, Velika Britanija, Australija su zabranile ili ograničile korišćenje solarijuma za mlađe od 18 godina i uvele niz drugih mera. Istovremeno je u ovim zemljama pokrenut veliki broj edukativnih kampanja sa ciljem da se javnost upozna sa štetnim efektima UV zračenja, bez obzira da li je izvor zračenja sunce, solarijum ili neki drugi aparat. Potom su i druge zemlje prihvatale ovaj stav i pokretale aktivnosti u edukaciji i prevenciji od UV zračenja.

U Srbiji je informisanje i edukacija stanovništva o problemu zaštite od sunca, a posebno od solarijuma počelo još davne 1996. godine. Iako su poruke još tada bile vrlo jasne – izbegavanje solarijuma, pre svega maloletnim osobama, tek početkom ove godine je usvojen Pravilnik o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela (Sl. glasnik RS broj 8 od 8.2.2019.) u kome se zabranjuje upotreba solarijuma za osobe mlađe od 18 godina, osobe koje koriste lekove koji mogu izazvati reakciju fotosenzibilizacije i osobe obolele od malignih bolesti ili oboljenja koja dovode do povećane osetljivosti na UV zračenje. Pored toga, svaki korisnik solarijuma mora da potpiše informisani pristanak da bi mogao da koristi solarijum, a uvodi se i precizna kontrola kvaliteta aparata/lampi i stručnosti osoblja u salonima. Uvođenje ovog pravilnika i njegovo dosledno sprovođenje jeste veliki doprinos javnom zdravlju, uvažavanje evidence based informacija i preporuka stručnjaka. On pruža mogućnost bolje kontrole zdravlja našeg stanovništva, posebno među mladima i kvaliteta i stručnosti u salonima koji pružaju usluge solarijuma.

Farmaceuti, kao pokretači aktivnosti u zaštiti od sunca u Srbiji, imaju veliku odgovornost u edukaciji stanovništva o štetnosti UV zračenja. Više od 250 lekova, iz gotovo svih terapijskih grupa, može izazvati efekat fotosenzibilizacije – nenormalne i neočekivano burne reakcije kože na sunčevo zračenje, koja se javlja u obliku jake opekotine, „alergije na sunce“ (osipa po koži koji jako svrbi) ili pojave hiperpigmentacija. Sličnu reakciju izazivaju i neki sastojci kozmetičkih preparata (mirisne kompozicije, biljne komponente, boje i drugi), hrana (celer, šargarepa, limun, smokva itd.) i mnoge druge supstance sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt, oralnim putem ili preko kože. Na tržištu postoje i preparati namenjeni za „pojačano tamnjenje u solarijumu“, koji su izuzetno opasni, jer snižavaju prag osetljivosti kože na UV zračenje. Ukoliko se ipak nađu u apoteci, korisnike treba upozoriti na takve preparate, zbog njihove velike štetnosti.

Postoje brojne zablude o delovanju i pozitivnim efektima solarijuma:

Solarijum emituje isto zračenje kao i sunce.

  • turbosolarijum emituje i UVA i UVB zračenje, kao i sunce, ali je njegov intenzitet mnogo jači, a time i opasnost od izlaganja ovom zračenju. Ako je kod nas maksimalna vrednost indeksa zračenja (UVI – mera jačine zračenja sunca na nivou mora) 9,5-10; u Najrobiju u Keniji, koji se nalazi na Ekvatoru, gde je sunce i najjače 14; u Australiji gde je dokazano postojanje ozonske rupe 20; u solarijumu je vrednost UVI 60!

Pošto je ozonski omotač oštećen, sunčanje u solarijumu je najbezbednije.

  • zbog oštećenja ozonskog omotača, u prirodi se pojačava intenzitet UVB zračenja, dok se intenzitet UVA ne menja. Međutim, smatra se da je UVB zračenje uzročnik više od 90% svih štetnih efekata UV zračenja – opekotine, maligne bolesti kože, katarakta … Suberitemske doze UVB zračenja ipak imaju i jedan važan pozitivni efekat – sintezu vitamina D u koži, zato se ne preporučuje “sakrivanje” od sunca, već pametno izlaganje i umereno sunčanje u delu dana kada je UVB zračenje najslabije: ujutro do 10h i posle 16h.

Kada su lampe nove, solarijum je potpuno bezbedan.

  • velika, za mnoge fatalna zabluda! Upravo nove, potpuno ispravne lampe, emituju ovo opasno zračenje! Šta i koliko emituju lampe koje se nekontrolisano dugo koriste uglavnom ne znamo, ali se ni to, svakako, ne preporučuje. Zato je širom sveta, a sada i kod nas, novim Pravilnikom obaveza svakog salona da vidno istakne poruku: UPOTREBA SOLARIJUMA MOŽE IZAZVATI RAK KOŽE.

Solarijum koji ima ventilatore je potpuno bezbedan.

  • turbosolarijum mora da ima rashladni sistem, jer UVB zračenje dovodi do povišenja temperature i opekotina kože. Na taj način se omogućava korisniku da “izdrži” vreme predviđeno u solarijumu. Rashlađivanje ne povećava bezbednost, stvara lažni utisak prijatnosti i bezbednosti!

U solarijumu se ne može izgoreti.

  • koža nekih osoba, npr. fototipa III, koja je kod nas najviše zastupljena, umereno gori i umereno tamni. Zahvaljujući tome, u 10-ak minuta, koliko traje seansa u solarijumu, neće doći do razvoja opekotine. Ipak, to ne znači da su bezbedni, jer tokom tog vremena, koža prima veliku energiju, koja će se manifestovati promenama biomolekula, pre svega molakula DNK i izazvati ozbiljna oštećenja i oboljenja. Ono zbog čega mnogi smatraju da je za njih solarijum potpuno bezbedan, je vreme koje je potrebno da ove promene postanu vidljive i/ili dijagnostikovane: ova energije nije toliko velika da bi odmah izazvala vidljiva oštećenja (osim opekotine, koja se brzo dobija) i potrebno je 10-15 godina da organizam razvije promene/oboljenja kao posledica UV zračenja.

U solarijumu se mogu koristiti dezodoransi, parfemi, kreme za lice i mleka za telo.

  • oni koji koriste solarijum, treba da odu sa potpuno čistom kožom, bez ikakvih kozmetičkih preparata, jer će u suprotnom, vrlo verovatno, izazvati reakciju fotosenzibilizacije.

Eventualna pojava opekotina u solarijumu se može sprečiti sa preparatom odgovarajućeg SPF-a.

  • besmisleno je, ali i rizično, u solarijumu, u koji se ide zbog dobijanja tamnog tena, primenjivate preparate za zaštitu od sunca. Ako je preparat zaista kvalitetan i efikasan, onda se ne može dobiti ni preplanuli ten!

Koliko je taman ten i dalje “u trendu”? Sve manje javnih ličnosti u svetu ima preplanuli ten, a medijske kuće čak zabranjuju pojavljivanje svojih voditelja, ukoliko imaju neprirodno i preterano tamnu boju kože u odnosu na svoju prirodnu. Kozmetička industrija je ponudila alterantivu – veštačko, potpuno bezbedno, tamnjenje kože bez izlaganja suncu. Kada govorimo o očuvanju zdravlja i pametnom ponašanju na suncu, jedna od glavnih poruka jeste – izbegavajte solarijum, on nema nikakvih pozitivnih efekata ni na lepotu, ni na zdravlje!

Autor: Prim.vanr.prof.dr sc Suzana Miljković